czwartek, 30 marca 2017

Udziec z indyka miodowo - musztardowy

Brakuje wam pomysłu na weekendowy obiad? Proponuję rozpływający się w ustach, bardzo delikatny udziec z indyka! Przygotowanie nie wymaga wiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna !


Składniki:


  • 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • ostra papryka
  • łyżka sosu sojowego



Przygotowanie:

Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec.  Zostawiamy w misce na noc.

Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny.

Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem. 

Smacznego ! ;)











2 komentarze:

  1. Basia jest północ, narobiłaś mi smaka na takie pyszności teraz będą mi się śnić :)

    OdpowiedzUsuń