piątek, 31 marca 2017

Placki z szynką

Zbliża się weekend! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na śniadanie polecam te pyszne placuszki z szynką i natką pietruszki :) Ja osobiście takie placuszki robię również na obiad czy kolację :)
Składniki:
- mąka (ok. 3-4 szklanki),
- mleko (ok. 1/2 l),
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- kilka plasterków szynki,
- natka pietruszki,
- jogurt naturalny/śmietana,
- olej do smażenia.

Wykonanie:
Przepis na placuszki - nie korzystam nigdy z dokładnych proporcji, wszystkie składniki dodaję na oko. Ciasto musi być dość gęste. Jajka, mąkę, mleko, mieszamy ze sobą (gdy jest za gęste dodajemy mleko, za rzadkie dodajemy mąki). W zależności ile chcemy mieć placuszków dodajemy o tyle więcej składników. Na koniec dodajemy sól, ew. pieprz lub inne ulubione przyprawy. Szynkę kroimy na kostkę, natkę pietruszki szatkujemy. Dodajemy do ciasta, mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do pięknego zarumienienia się placuszków. Olej musimy wciąż dolewać, bo placuszki go szybko wchłaniają. Po usmażeniu odkładamy je na papier ręcznikowy, a następnie na talerz. Gdy lubimy chrupiące placki nie możemy ich kłaść jeden na drugi. Na koniec polewamy jogurtem/śmietaną lub ketchupem, tym co lubimy :)

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari