czwartek, 30 marca 2017

Muffinki czekoladowe

Świetna propozycja na mały słodki i bardzo czekoladowy deser. Muffinki są bardzo puszyste i wilgotne, z drobinkami czekolady w środku. Aby były jeszcze bardziej czekoladowe można polać polewą czekoladową. Szybko się robi i szybko znikają.

składniki:

200 g mąki pszennej typ 500
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1 szklanka śmietany 18%
100 g ulubionej ciemnej czekolady, u mnie deserowa

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać składniki mokre czyli śmietanę, jajka i roztopione masło. Zawartość obu misek wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałki i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffinki, u mnie foremka silikonowa, którą dodatkowo wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra dół. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.


9 komentarzy:

  1. Czy można zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać samych jajek tylko wymieszać z innymi mokrymi składnikami.

      Usuń
  3. Wyszly zniewalajace <3 Najlepsze jakie zrobilam ^^ Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę zrobić bez kawałków czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, mogą byc i bez czekolady. Po prostu będą mniej czekoladowe.

      Usuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń