Kurczak w cieście

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 jajko

3 łyżki mąki

sól, pieprz

1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej

puree:

3 duże ziemniaki

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka masła

1/3 szklanki gorace mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Fileta przekroić na dwa kotlety, posypać solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszać. Kotlety zanurzyć w cieście i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem. Dodać koperek i masło, zetrzeć szczyptę gałki, doprawić solą i pieprzem i zmiksować, powoli dodając mleko, na puszystą, jednolitą masę.

Kurczak w cieście

DSC_3555

5 uwag do wpisu “Kurczak w cieście

Dodaj komentarz