Składniki:
1 filet z kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
puree:
3 duże ziemniaki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
1/3 szklanki gorace mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Fileta przekroić na dwa kotlety, posypać solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszać. Kotlety zanurzyć w cieście i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem. Dodać koperek i masło, zetrzeć szczyptę gałki, doprawić solą i pieprzem i zmiksować, powoli dodając mleko, na puszystą, jednolitą masę.
kurczak w panierce a’la ciasto-kocham:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Ale fajny pomysł 🙂 prosty a jaki pyszny! Super 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Monika 🙂 Nie miałam siły na coś bardziej skomplikowanego, a mój D. to kurczaka w każdym wydaniu lubi 🙂
PolubieniePolubienie