Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami

przez Zuzanna
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami
Do Wielkanocy dwa tygodnie i ciut ciut, pora więc wczuć się w wiosenny klimat :) Na moim blogu oczywiście nie znajdziecie tradycyjnych świątecznych receptur, no chyba że na tę włoską tartę ze szpinakiem i jajkiem. Są za to przepisy z jajka i z jajem :) – potrawy nawiązujące do śródziemnomorskiej tradycji wpisujące się z charakter polskich świąt. Jak te inspirowane Grecją roladki z ciasta filo z twarożkiem i suszonymi owocami – pyszny deser bez cukru.

Przepis na roladki pochodzi z książki Lyndey Milan Lyndey and Blair\’s Taste of Greece. Jest inspirowany greckimi składnikami, ale podanymi w nowoczesnej formie. Chrupiące zawijaski z ciasta filo kryją w sobie delikatny twarożek, słodkie suszone owoce, ziemiste orzechy i odświeżającą miętę.

W oryginale wykorzystano tu ser manouri, o którym przeczytacie w uwagach pod przepisem. Ja jednak chciałam sprawić, aby każdy bez specjalnych zakupów mógł powtórzyć ten przepis w domu, dlatego zastąpiłam go kozim twarożkiem kupionym w Auchanie. Roladki robi się prosto, a wyglądają tak elegancko. Według mnie jest to świetny wielkanocny deser lub przekąska.
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami

Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami

 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 40 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 80 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig lub daktyli
  • pęczek liści mięty, posiekanych
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 250 g koziego twarogu lub zwykłego twarogu lub greckiego sera manouri (patrz Uwagi)
  • szczypta soli (jeśli masz manouri, pomiń)
  • 1 jajko
  • 8 arkuszy ciasta filo


Przygotowanie roladek z ciasta filo
:

  1. Rozpuść masło i wymieszaj z oliwą. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Rodzynki i suszone figi lub daktyle namocz przez 20 minut w winie lub gorącej wodzie. Następnie odsącz i posiekaj.
  3. W misce wymieszaj posiekane suszone owoce, liście mięty, orzechy, ser, szczyptę soli oraz roztrzepane jajko.
  4. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychały. Weź jeden arkusz i ułóż na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go rozpuszczonym masłem z oliwą, następnie przykryj drugim arkuszem i ponownie posmaruj tłuszczem.
  5. Tak przygotowane ciasto przekrój na trzy części wzdłuż krótszego boku. U podstawy każdego z pasków ciasta ułóż po łyżce nadzienia. Następnie nawiń krawędź oraz boki ciasta na nadzienie i zwiń je jak cygaro (w tym przepisie znajdziesz obrazki, jak to zrobić). Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem.
  6. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Roladki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu pozostałym masłem z oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 min na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia.

➤ Uwagi: Manouri to pochodzący z Grecji ser kozi lub owczy produkowany z serwatki. Ma delikatny, lekko słodkawy smak. Dostaniesz go w sklepach z produktami greckimi lub dobrych delikatesach. W tym przepisie można go zastąpić włoskim serem ricotta salata lub też kozim, owczym czy też krowim twarożkiem.

Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami

Podobne wpisy