Sernik z ricottą.
sobota, kwietnia 19, 2014 Bardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie.
Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym.
Składniki:
800 g serka ricotta3 jaja
szklanka mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
Sos:
300 g wiśni
400 g truskawek
4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
W rondelku topimy masło z cukrem.W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy ubite białka i dokładnie miksujemy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i zakręcamy boki formy z dnem z 4-5 warstwy folii aluminiowej. Wstawiamy do głębokiej brytfanki, zalewamy wrzącą wodą do 1/2 formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70min.
Zamrożone jeżyny umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym przecieramy przez sitko lub miksujemy w blenderz.
Sernik serwujemy polany sosem i udekorowany tryskawkami.
Smacznego!
2 comments
uwielbiam wypieki z ricottą, a do tego ten sos :) ... cudo!
OdpowiedzUsuńFajny serniczek. Pozdrawiam i obserwuję.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)