środa, 9 listopada 2016

Racuszki z dynii 😆


"Mamusia usmażyła racuszki. Pozwoliła mi zjeść 5 i pół racuszka😄. Żeby pochwalić, jak to robi tatuś, powiedziałam: Mniam!!!😙"
Olivka W.

Składniki:
  • 10 kopiastych łyżek mąki żytniej (może być inna)
  • 6 łyżek dyni zmiksowanej w blenderze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • mleko roślinne
  • 1 łyżeczka sody
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, sodę i cukry, mieszamy je, a następnie dodajemy dynię i tyle mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego) i łyżką kładziemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (ogień nie może być zbyt mocny gdyż placuszki zaczną sie palić).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz