czwartek, 10 listopada 2016

Ketchup z dyni

Znowu dynia

    Jakby pomysłów i przepisów na potrawy z dyni komuś jeszcze było mało to prezentujemy kolejny... :)

Taki ketchup z dyni jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.

Składniki:
  • 3 kg dyni (obranej)
  • 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych)
  • 1 kg cebuli (obranej)
  • 2-3 papryki chili
  • 2 łyżki soli
Składniki zalewy:
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego)
  • 1 szkl. octu
  • 0,4 kg cukru 
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano 
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:
   Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę chili i całość zagotować. Pogotować 10 min. i zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 20 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min.

UWAGA :)
Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs, wędlin i jajek (białek).
Ten ze sklepu, który ma 25% objętości cukru jako zagęszczacza, też nie nadaje się do wędlin - warto czytać składy...

   Taki ketchup jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz