niedziela, 15 stycznia 2017

Pulpety w sosie pomidorowym

Niesamowite, przepyszne pulpety!

 
     Odwieczny element książek kulinarnych. Zawsze na półkach w sklepach i oczywiście najlepsza, najzdrowsza, najsmaczniejsza wersja w wykonaniu domowym. W wykonaniu i według przepisu Agnieszki. 
    Oczywiście muszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! 
   Ten składnik to SERCE💖!!!



Link do filmu z przepisem:
143 - Przepis na PULPETY w sosie pomidorowym - Gotowane! Danie białkowe!
 
 
Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki sojowej plus dodatkowa łyżka do obtoczenia pulpetów
  • ok. 200ml wody
  • 500g przecieru pomidorowego (użyłam tego w kartonie)
  • 2 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia
Przygotowanie:
     Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
     Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące sojowej i chwilę podsmażamy z jednej strony (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
     Następnie pulpety zalewamy przecierem pomidorowym, wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania pulpety obracamy na drugą stronę. 
     Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz