poniedziałek, 20 lutego 2017

Faszerowana pierś kurczaka

Ile frajdy może zrobić przygotowanie czegoś nowego, samodzielnie wymyślonego, z tego co akurat jest pod ręką, w lodówce, spiżarni... 😆
A ile frajdy można tym sprawić domownikom... 😄 tylko oni to wiedzą!😋

Potrawa w ramach wigilii Walentynek 😙

Składniki:
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dzielimy na dwie połówki. Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała nam kieszonka (jeśli pierś jest zbyt gruba to należy ja delikatnie rozbić, ale tak aby jej nie porozrywać), następnie nacieramy mięso solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i zostawiamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Jak pieczarki lekko przestygną dodajemy ugotowane i pokrojone jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą pierś z kurczaka (aby nam nadzienie nie wyszło podczas pieczenia boki naszych kieszonek spinamy wykałaczkami), następnie układamy w dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C (w połowie pieczenia obracając na drugą stronę).

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz