wtorek, 28 lutego 2017

Zupa ogórkowa



    Kilka lat temu pływałem po morzu Śródziemnym jako kapitan. Co tydzień na jachcie zmieniały się załogi, a ja poznawałem nowe zwyczaje i filozofie życia ludzi. W jednej z załóg było małżeństwo z Kanady, gdzie prowadzili coś z branży wellness. To co było nie typowe dla większości ludzi, a oni stosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋



Link do filmu z przepisem:
 

 


Składniki:
  • ok. 2l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora
  • 5 dużych ogórków kiszonych 
  • 6 średnich ziemniaków  (może być więcej)
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 50g masła
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • ok. 50ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
    Wlewamy bulion/rosół do garnka, a do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, drobno pokrojony por i ziemniaki (w większą kostkę). Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie, stawiamy na kuchni i gotujemy. 
   Ogórki ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy ogórki, podsmażamy 10 minut. Gdy warzywa są na wpół miękkie wkładamy podsmażone ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy garnek z kuchni i zabielamy słodką śmietaną. Zwieńczeniem zupy jest posypanie obficie koperkiem. 
   Wykładamy na talerze i gotowe.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



1 komentarz: