niedziela, 5 marca 2017

Papryka faszerowana

Wegetariańskie lub wegańskie

Papryka, w temacie obiadu, kojarzy się zazwyczaj z daniem wegetariańskim. Teraz można poszerzyć ten aspekt o danie wegańskie. W przypadku naszego przepisu wystarczy zastosować ser wegański lub nie zastosować żadnego sera żółtego. Akurat w temacie faszerowanej papryki nie musimy jej traktować jako zapiekankę, tylko danie duszone.

Składniki:
  • 4 papryki
  • 400-500g pieczarek (w zależności od wielkości papryki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g serka tofu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 150g sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy na patelni. Gdy cebula jest prawie miękka dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy. Do uduszonej cebuli i pieczarek dodajemy przeciśnięty czosnek, pokruszony tofu, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze ze dwie minuty na ogniu i zestawiamy. Papryki myjemy, odcinamy tą część z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i nakładamy przygotowany farsz. Na wierzchu posypujemy startym na tarce żółtym serem. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobinę wody i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach C. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone to znaczy, że są już gotowe.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz