wtorek, 28 marca 2017

Zupa jarzynowa

Za starych "kawalerskich" czasów, rzadko gotowałem sobie zupy. Nigdy nie byłem fanem zup, ale też nie stroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃

Składniki:
  • 2 litry rosołu
  • pół małego kalafiora
  • pół brokułu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • mały kawałek pora
  • szklanka groszku zielonego
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Rosół wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler (pokrojone w kostkę), marchew (pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się nie zważyła w zupie musi mieć temperaturę pokojową).

Smacznego :)  



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz