sobota, 28 stycznia 2017

Quiche Lorraine




Quiche, tarta różnie jest ten rodzaj dania nazywany. 
Popularny w UK i u nas w domu. 
Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was.
Kruche ciasto można też modyfikować. 
Bardzo smaczne i wdzięczne danie. 
Smakuje na ciepło i na zimno.
Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU

Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche. 
Bardzo smaczne!
175-185 g mąki pszennej
125-135 g masła
25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego)
1 duża łyżka sezamu
3 łyżki zimnej wody

Farsz
250g wędzonego boczku
1 duży por
Mały pęczek pietruszki
250 g kwaśnej śmietany
5 jaj
1/2 szklanki mleka
60 g tartego sera (waszego ulubionego)
Sól, (uwaga boczek jest słony) pieprz, dodałam trochę gałki muszkatołowej.
1 łyżeczka płatków chili ( może być chili w proszku,  ilość zależy od waszych upodobań smakowych)
Z mąki, masła, sera, sezamu i wody zagnieść ciasto (jak na kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze).
Schłodzić w lodówce około 30 minut. 
Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę. 
Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. 
Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut - uważając aby nie spiec boków.
Boczek pokroić ( użyłam wędzonego bekonu w plastrach) podsmażyć na patelni chwilkę. 
Posiekać por w talarki ( nie za grube) podsmażyć. 
W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, mlekiem i siekaną pietruszką. Dodać przyprawy (uwaga na sól- bekon/boczek jest słony). 
Farsz wyłożyć równo na podpieczony spód. Zalać sosem jajecznym, posypać serem i piec w temperaturze około 25 minut 
( sos powinien być ścięty szczególnie na środku). 
Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle sie kroiła. Podawać z sałatą jako danie główne, lub jako przekąskę na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz