poniedziałek, 27 marca 2017

Kokosowe babeczki z kremem z białej czekolady


Babeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku. 
Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady.
Z prażonym kokosem i dżemem malinowym. 
Można się w nich zakochać 


 Na około 14 babeczek
120 g mąki pszennej
3 jajka
150 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru do wypieków
70 g wiórków kokosowych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu kokosowego

 Dodatkowo 
Połowa szklanki dżemu malinowego
70 g wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni
14 sztuk ulubionych pralinek ( miałam ferrero rocher)

Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać i połączyć z wiórkami kokosowymi.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. 
Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Dodać przesianą mąkę, aromat kokosowy i wymieszać łyżką do połączenia.
Foremki do babeczek, lub blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. 
Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut- sprawdzając patyczkiem.

Krem z białej czekolady
Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła
230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej
300 ml śmietany kremówki
Śmietanę kremówkę podgrzać -ale nie doprowadzać do wrzenia- dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na kilka minut, następnie wymieszać aby dokładnie połączyła się ze śmietaną. 
Wystudzić porządnie (najlepiej kilka godzin w lodówce)

Upieczone i wystudzone babeczki delikatnie wydrążyć w środku.
Wypełnić dżemem. 
Masę kremową zmiksować na gładki i stabilny krem. 


Używając rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki w kształcie gwiazdki, ozdobić babeczki. Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ozdobić pralinką. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz