3/29/2017

Jajka faszerowane pieczarkami

Jest wiosna, za oknem słoneczna pogoda.  Jak jest wiosna to jeszcze trochę i będziemy mieli Wielkanoc. Do wielkanocnych potraw, które co roku goszczą na moich stole dołączam faszerowane jajka. Za zwykłymi jajkami, gotowanymi na twardo nie przepadam- ale te, faszerowane  mogłabym jeść codziennie. Są przepyszne, łatwe do wykonania i tanie. Połączenie pieczarek, świeżego ogórka i natki pietruszki jest rewelacyjne. Jeśli zostanie Wam trochę farszu to z powodzeniem może posłużyć on jako pasta do chleba.

 Składniki:

  • 8 jajek
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • mały ugotowany ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki z czosnkiem podsmażamy na oliwie do czasu aż grzyby odparują nadmiar wody.  Z pęczka pietruszki odkładamy kilka listków do ozdoby. Resztę drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek. 2 jajka w całości kroimy w drobną kostkę. 6 jajek przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka. Dodajemy do posiekanych jajek. Ziemniaka i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy do posiekanych jajek. Wszystkie składniki farszu łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek napełniamy farszem. Dekorujemy natką. Każdą połówkę jajka posypujemy szczyptą chilli.

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 10 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger