wtorek, 28 marca 2017

Tarta z kurczakiem i brokułem

Naszła mnie ochota na tartę więc jest. Pod ręką miałam brokuła, kurczaka i pomidorki więc wszystko trafiło do farszu. To moja pierwsza tarta z dodatkiem mięsnym. Wyszła bardzo smaczna, pożywna i kolorowa więc cieszy zarówno oczy jak i podniebienie.

składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej typ 500
150 g zimnego masła
1 jajko
duża szczypta soli

farsz
200 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 mały brokuł
3-4 pomidorki cherry
2 jajka
6 kopiastych łyżek śmietany 12%
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
sól,pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać ziemne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto.  Gotowe ciasto owinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec na lekko złoty kolor ok 10-15 minut. Wystudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć kawałki kurczaka, ugotowanego brokuła i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie ok 30 minut, funkcja góra dół.


1 komentarz: