Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
krem:
2 szklanki śmietany 30%
1/3 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka żelatyny + 1/2 szklanki mleka
dodatkowo:
1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + łyżka soku z cytryny
4 banany
1 szklanka mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny
2 opakowania rurek waflowych z kremem
kolorowe posypki
Przygotowanie:
Z podanych składniku przygotować biszkopt i piec w tortownicy o średnicy 25 cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Żelatynę namoczyć w mleku, a następni rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze startą czekoladą i wystudzoną żelatyną.
Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny, posmarować niewielka ilością kremu i ułożyć przekrojone na pół banany. Skropić sokiem z cytryny, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim krążkiem biszkopta. Nasączyć.
Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Mniam,przepyszny tort! Sto lat dla Darka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Monia 🙂
PolubieniePolubienie
Reblogged this on E-Deklaracje Program PIT.
PolubieniePolubienie