czwartek, 16 marca 2017

Pizza + sos na spód pizzy

Kolejny przepis to coś dla miłośników pizzy. Testowałam już wiele różnych przepisów, aż trafiłam na ten, który na prawdę jest prosty, a pizza wychodzi bardzo dobra! A więc zapraszam dalej... :)




Składniki na ciasto:

1 łyżka suchych drożdży (ok 7g)
1,5 szklanki letniej wody (u mnie szklanka 200ml)
3,5 szklanki mąki (dodaje przeważnie typ 450)
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, następnie wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto na gładką nie klejącą się masę (jeśli ciasto jest zbyt sypkie się dodajcie odrobinę wody, jeśli przykleja się do rąk dodajcie odrobinę mąki). Z ciasta musi wyjść kulka nie klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z ciasta powinny wyjść 2-3 mniejsze pizze o średnicy około 30 cm, ale to też zależy jak rozwałkowujecie i na jaką wielkość blachy rozwałkowujecie :).

Spód rozwałkowanego ciasta smarujemy sosem pomidorowym, ja akurat robię najprostszy:

1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
odrobina soli, pieprzu,
odrobina papryki chili dla pikantniejszego smaku
zioła prowansalskie
Wszystko mieszam ze sobą w miseczce, jeśli wychodzi zbyt gęste to dodaje odrobinę wody i mieszam :).

Następnie na sos układamy składniki, które lubicie na pizzy :) Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), Ciasto będzie gotowe jak roztopi się ser a brzegi ciasta ładnie zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger