26.11.2016

Domowe burgery

Burgery, chodziły za mną od dawna... Nie chciałam jeść przygotowanych w restauracjach... chciałam zrobić je sama.
Rzadko jadam takie hamburgery w jakiś fastfood'ach. Wolę sobie odmówić, niż mieć świadomość jak bardzo mój organizm się męczy, próbując strawić sztuczne jedzenie i jaką chemię w siebie wsadziłam.
Stąd też pomysł na obiad.

Moje burgery są z mięsa wieprzowego. Dla niektórych to może być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem co w tej bułce się znalazło, a wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji. 



Składniki : (4 osoby)

4 duże bułki
sałata masłowa
1-2 pomidory
1 cebula
ser zółty w plastrach
ogórek

Kotlety: 
garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
łyżka ketchupu
2 łyżki musztardy
1 czerstwa bułka
sól, pieprz

Sosy:
musztarda
ketchup
majonez


Nasz obiad zaczynamy od przygotowania naszego mięska.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, w połowie smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie bądź mleku.

W międzyczasie do miski dodajemy mięso, można je już wymieszać z ketchupem, musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy cebulę z czosnkiem i rozmokłą bułkę i jajko Mieszamy powstałą masę. (Proponuję na chwilę odstawić do lodówki, by masa była nieco chłodna)

Rozgrzewamy patelnię.
Formujemy kotlety, układamy na patelni. Smażymy bez oleju na małym ogniu! Jeśli macie patelnię teflonową, uwierzcie mi - wyjdą.

W międzyczasie rozkrawamy bułki.
Robimy sosy: musztardowo - ketchupowy (ostrzejszy) i musztardowo-ketchupowo-majonezowy (łagodny) Przynajmniej po szklance  sosów na 4 bułki.

Smarujemy jedną połówkę sosem ostrym, drugą - łagodnym. Układamy całość naszego hamburgera.
Dajemy liść lub dwa liście sałaty, na to cebula, pokrojona w krążki. Na to układamy serce naszej bułki- czyli mięsko, potem  plaster sera żółtego, jeden do dwóch plastrów pomidora oraz 2 -3 plastry ogórka. Zamykamy drugą połówką.

To samo robimy z następnymi bułkami.
Były pyszne !






Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna