29.01.2017

Pieczona pierś z kurczaka

Niedziela, leniwa niedziela.

Rano były ploteczki z koleżanką przy pysznej kawie, potem małe zakupy, a potem... obiad na szybko! I miły odpoczynek oraz regeneracja sił przed kolejnym tygodniem pracy.

Więc co proponuję na dzisiaj ?
 
Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min.  W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby osób.


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka (dla nas taka w zupełności wystarczy)
4 sztuki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
2 łyżki startego żółtego sera
przyprawa do kurczaka bez konserwantów np. Prymat
sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało można zrobić więcej nacięć w innych częściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę.
Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser.
Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem.

Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek.
Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego.  Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania.

Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus, ryżem oraz dowolną sałatką.

Życzę smacznego !


Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna