pasztet_z_kaszy_gryczanej

 

 

Pasztet z kaszy gryczanej, z tuńczykiem i pieczonym burakiem.

Ciekawie się prezentuje, dobrze smakuje!

 

 



 

 

PRZEPIS NA PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ

Składniki na pasztet z kaszy gryczanej:

3 szkl ugotowanej kaszy gryczanej

2 jajka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

250g buraków pieczonych – przepis

2 łyżki majonezu

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

Jak zrobić pasztet z kaszy gryczanej:

Buraki ścieramy na tarce lub kroimy w drobna kostkę.

Tuńczyka odsączamy, mieszamy z kaszą i burakami.

Ścieramy na tarce o drobnych oczkach surową cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy, mieszamy, doprawiamy do intensywnego smaku.

Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, majonez mieszamy. Masę możemy zblendować trochę lub bardzo – im bardziej gładka tym potem lepiej pasztet się kroi.

Masę przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub rozciętym rękawem do pieczenia.

Pieczemy 70-80 min w 180st. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

pasztet_z_kaszy_gryczanej