Kukułka bez pieczenia

Herbatniki przełożone kremem kukułkowym i delikatną pianką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

krem kukułkowy:
  • 200 g cukierków kukułek
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
pianka kukułkowa:
  • 200 g cukierków kukułek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 250 ml śmietanko 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
  • posiekana lub starta gorzka czekolada



Przygotowanie:

Kukułki na krem rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop kukułkowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kukułkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek.



W międzyczasie cukierki na piankę rozpuszczamy w mleku w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i małym strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę, a następnie rozpuszczone cukierki. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Jeju.....Ja taką głodna a tu takie pyszności !!:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kukułki a ciasto z nimi musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto znam, ale w trochę innej wersji - pieczonej. Chętnie wypróbuje taka wersję, bo prezentuje się genialnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto! Aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho w prostej wersji bez pieczenia, to mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń