Krewetki są wyśmienitą opcją dla każdego miłośnika owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej kuchni. Najlepiej czują się w towarzystwie soku z cytryny, czosnku i aromatycznych ziół. Każdy zapalony miłośnik krewetek z pewnością nie ma problemu z ich przygotowaniem, jednak dla świeżo upieczonych degustatorów, krewetki mogą stanowić nie lada wyzwanie. Dlatego jeśli po raz pierwszy zabierasz się za „rozbiór” krewetek, niezbędny okazać się może poniższy poradnik.
- Obieranie krewetek – skorupki są tu bardziej delikatne niż u innych skorupiaków, co znacznie ułatwia obieranie. Ważne jest delikatne podejście do krewetek, by nie uszkodzić mięsa. Zacznij od ukręcenia głowy krewetce – przytrzymaj ją kciukiem i palcem wskazującym, następnie przekręć. Zdejmij skorupkę – chwyć krewetkę za ogon i przekręć go w drugą stronę. Zdejmowanie skorupki zacznij od kończyn. Postaraj się obrać pancerzyk z całego ciała z wyjątkiem ogona. Skorupka pozostała na ogonku nada krewetce ładnego wyglądu na talerzu.
- Przygotowanie krewetek – niektórzy jedzą krewetki bez uprzedniego ich ugotowania. Jednak dla własnego bezpieczeństwa, krewetki przed obraniem i jedzeniem warto jest najpierw ugotować.
- Mycie – jeśli kupiliśmy szczelnie zamknięte krewetki, możemy zrezygnować z tej czynności. Jednak jeśli kupiliśmy je w markecie, warto umyć je pod strumieniem bieżącej wody.
- Oczyszczanie – przed ugotowaniem krewetek w wodzie lub na parze, warto oczyścić je z żyłek. Są one łatwe do zauważenia, gdyż są ciemniejsze od reszty ciała. Tę czynność można równie dobrze wykonać po ugotowaniu, gdyż obecność żyłek nada krewetkom charakterystycznego smaku.
- Gotowanie – znacznie lepszy rozwiązaniem jest gotowanie krewetek na parze. Dzięki temu skorupiaki zachowają więcej walorów smakowych, jednak ich przygotowanie znacznie się wydłuży. Gotowanie we wrzątku przyspieszy przygotowanie, jednak pozbawi krewetki ich intensywnego smaku.
- Schłodzenie – po ugotowaniu krewetki warto jest schłodzić. Można je odstawić w chłodne miejsce i poczekać aż ostygną lub delikatnie zahartować zimną wodą. Lepszym rozwiązaniem jest odstawienie do samodzielnego ich ostygnięcia, gdyż hartowanie wodą może pozbawić krewetki smaku.
- Jak jeść – chwyć za ogon i zjedz ciało. Dla urozmaicenia, krewetki przed konsumpcją można zamoczyć w sosie. Można (lecz nie trzeba) zjeść ogon – delikatna skorupka nie wywoła bólu brzucha 😉
- Jak podawać – fajną opcją na podanie krewetek jest ich zawieszenie na kieliszku koktajlowym wypełnionym sosem. Krewetki można skropić sokiem z cytryny.