widzet

poniedziałek, 20 marca 2017

Jak zrobić domowe grzanki?


Jak zrobić domowe grzanki
Grzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobrać według własnych upodobań.



Domowe grzanki

Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej więcej jedna porcja - podane proporcje przypraw są odpowiednie dla 1 kromki chleba/połowy bułki. Używamy suchych/mielonych przypraw.

Podane mieszanki przypraw są tylko przykładowe - używajcie tych, które lubicie, można kombinować do woli :)

Jak zrobić domowe grzanki

Grzanki czosnkowe

  • 1 kromka chleba
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Grzanki tymiankowe

  • 1 kromka chleba
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Grzanki "wędzone"

  • 1 kromka chleba
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, na niego przyprawy. Całość mieszamy, tak aby chleb obtoczył się w mieszance przypraw. Podsmażamy chwilkę, aż się zarumieni, co jakiś czas mieszając. Gotowe grzanki ostudzamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku - uchroni je to przed wilgocią, dzięki czemu zachowają swoją chrupkość.

Smacznego!

Maugo&Paszko


Jak zrobić domowe grzanki
Jak zrobić domowe grzanki
Jak zrobić domowe grzanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz