Ciasto Puszek

Przepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam!


Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa migdałowa:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150 g. masła
30 dag płatków migdałowych (ja dałam 20 dag)

Masa śmietanowa I:
0,5 l. śmietanki 30 %
1,5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa II:
0,5 l. śmietanki 30%
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
kakao (do koloru)

Dodatkowo: 
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
0,5 puszki gotowej masy kajmakowej
4 kostki czekolady



Biszkopt - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.


Wystudzony biszkopt posmarować cienką warstwą masy krówkowej.

Masa migdałowa - cukier, miód, masło i mleko wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Dodać płatki migdałowe i podsmażyć przez kilka minut.Przestudzoną masę migdałową wyłożyć na biszkopt z masą krówkową.

Masa śmietanowa I - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i lekko przestudzić (ma być letnia). Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na masę migdałową.

Na masie śmietanowej I ułożyć warstwę okrągłych biszkoptów.

Masa śmietanowa II - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.

Warstwy ciasta od dołu:     biszkopt jasny
                                        masa krówkowa
                                        masa migdałowa
                                        masa śmietanowa I
                                        okrągłe biszkopty
                                        masa śmietanowa II




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger