2017/03/16

Sałatka warzywna z jajkiem i koperkowym majonezem

Nadchodząca wiosna i ciepłe powietrze inspiruje mnie do tworzenia pięknych i kolorowych przepisów. Dzisiaj przygotowałam na śniadanie przepyszną i szybką sałatkę. Wyjątkowa, bo po raz pierwszy zmiksowałam majonez ze świeżym koperkiem i tak oto powstał majonez koperkowy, rewelacyjny zresztą! Brokuły, groszek i kukurydza idealnie pasują do takiego zestawu z jajkiem na twardo! Polecam taką sałatkę na świąteczny stół!


Sałatka warzywna z jajkiem i koperkowym majonezem / 2 porcje

Składniki:
  • 1/3 brokuła
  • 2 jajka na twardo
  • 4 łyżki konserwowej kukurydzy
  • 4 łyżki konserwowego groszku
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki koperku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy.
  • Rozkładamy na środku talerza.
  • Kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy ponownie.
  • Groszek z kukurydzą układamy na brokułowych różyczkach.
  • Jajka kroimy na pół.
  • Układamy na wierzchu sałatki.
  • Do blendera przekładamy majonez i koperek.
  • Miksujemy, do uzyskania delikatnego, zielonego koloru.
  • Można użyć także blendera ręcznego lub wymieszać składniki w moździerzu.
  • Koperkowy majonez nakładamy na każdą połówkę jajka.
  • Doprawiamy do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz