Konkurs z marką Hortex zainspirował mnie do wielu dań, w tym też do szybkiego i prostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego, mleka kokosowego i zielonej pastu curry. Danie curry lubi się z cytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. 

Składniki (na 2-3 duże porcje):

  • 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię 
  • 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego 
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju z sezamu 
  • 3 łyżki zielonej pasty curry 
  • sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry 
  • 1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego 
  • świeża bazylia do dekoracji
Cytrynowy ryż:
  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • sok z 1/2 cytryny 
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli istnieje taka możliwość) do lodówki. Następnie gotuję na parze przez 10 minut. 
W tak zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka konieczność większą ilością soli. Do gotowego sosu wkładam piersi kurczaka i gotuję jeszcze 7 minut, ściągam z ognia i odstawiam całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami. 
Ryż gotuję w podanej ilości wody na średnim ogniu, z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. 
Piersi kurczaka wyciągam z sosu i kroję na plastry. Porcję curry podaję z ryżem i pokrojoną piersią kurczaka. Dekoruję posiekaną bazylią. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 



Brak komentarzy