Magiczne ciasto.

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od
dłuższego czasu fascynuje wszystkich .
Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero
dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza ,
dlatego ciasto jest bardziej pieczonym
budyniem ,niż ciastem z biszkoptową
dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło ,
męża bardzo .Warto choć raz spróbować.

IMG_3940
Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm

4 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżka wody
Sok z połówki cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
130 g cukru pudru
125 g masła – roztopić i ostudzić
115 g mąki pszennej
500 ml mleka, letniego
Cukier puder do posypania po upieczeniu i ostygnięciu
Najpierw ubijamy białka z kilkoma łyżkami soku
z cytryny na sztywną pianę. Odstawiamy. Następnie
ubijamy żółtka z cukrem pudrem na jasną ,puszystą
masę .Dodajemy do niej letnie masło i miksujemy do
połączenia.Następnie resztę soku z cytryny ,ekstrakt
waniliowy i mąkę przesianą przez sitko i miksujemy do
połączenia się wszystkich składników.Teraz dodajemy
letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się
bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek
i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.Ciasto przelewamy
delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury
170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy
w czym pieczemy i jakiej wielkości jest foremka.Najlepiej sprawdzić
po 40 minutach ,jeśli środek jest ścięty to ciasto jest gotowe.
Jeśli czujemy ,że nadal płynny pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

IMG_3927

IMG_3942

19 uwag do wpisu “Magiczne ciasto.

  1. Bardzo mi się to ciasto podoba. Wygląda na takie leciutkie i smaczne. Super 🙂 Pasowałoby idealnie do popołudniowego relaksu i ulubionej herbaty.
    Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz