środa, 15 marca 2017

Żeberka anyżowo-czosnkowe

Żeberka po azjatycku 









Składniki

  • 2 kg pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 120 g świeżego imbiru
  • 10 ząbków czosnku
  • 70 g anyżu gwiazdkowego
  • 1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek
  • 400 ml jasnego sosu sojowego
  • 450 g cukru
  • 2 l wody
  • 300 ml ciemnego octu ryżowego

     

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor.
    Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę.
    Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz