środa, 15 marca 2017

Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską

Aromatu i smaku dodała firma Galeo , producent przypraw.








Składniki

400 g makaronu (u nas fusilli)
6 cienkich pętek białej kiełbasy
3 liście laurowe
2 szalotki
2 łyżki oleju
100 g fasoli mamuciej
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
cukier
sól czosnkowa
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Kiełbaski gotujemy przez 10 min w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Przekładamy na talerz i kroimy ukośnie na 2 cm kawałki.

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną szalotkę, dodajemy pokrojoną fasolkę, kiełbaski i razem podsmażamy.

Następnie zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, solą czosnkową i pieprzem.

Do sosu wsypujemy majeranek, lekko podgrzewamy, wrzucamy makaron i dusimy przez kilka chwil.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz