Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami

Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna pasta, świetnie nadająca się jako smarowidło na chleb, bułkę czy chrupkie pieczywo. To zdrowa, lekka przekąska. Awokado to owoc, w dodatku tłusty owoc. W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Jest to tłuszcz dobry dla zdrowia bo zawiera kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu i działa przeciwnowotworowo. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, w 100g jest aż 160 kcal (banan jest też dość kaloryczny, ale w 100g banana jest 95 kcal). W awokado znajdziemy dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Owoc ten zawiera witaminy A, E i C  witaminy z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy – B9). 

Więcej przepisów na pasty rybne znajdziecie tutaj.

Składniki:

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso makreli dokładnie oczyścić z ości, zdjąć skórę. Mięso przełożyć do salaterki. Pomidory odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę i razem z pomidorami dodać do ryby. Awokado obrać ze skóry, rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Do tego dodać oliwę z pomidorów i majonez. Wszystko razem wymieszać i zajadać z ulubionym pieczywem. Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to doskonały wybór.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *