niedziela, 20 marca 2016

Golonka po bawarsku.

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto.

SKŁADNIKI:
4 golonki peklowane
4 liście laurowe
6-8 kulek ziela angielskiego
4-8 kulek pieprzu
Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki)
Dodatkowo:
2 średnie marchewki
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
Miód (około 2-3 łyżeczki)

MARYNATA:
1 piwo Porter
1 piwo jasne ( u mnie Tyskie)
4-5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
1 czubata łyżka majeranku

PRZYGOTOWANIE:
Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W żaroodpornym naczyniu, układamy golonki,nacięciami do góry, zalewamy marynatą, wrzucamy marchew (pokrojoną w półksiężyce) pietruszka i seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca. 

DO PODANIA:
kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz