wtorek, 22 listopada 2016

Najlepsza marynata do wołowiny

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso jest soczyste i kruche, nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej.


SKŁADNIKI: (2 porcje)
Ok. 500 g. wołowiny  (u mnie pocięta w paski,gdyż robiłam Stragonowa)
Marynata:
1/2 średniej cebuli
2 duże ząbki czosnku
Oderwane listki z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/3 szkl. czerwonego, wytrawnego wina
Oliwa z oliwek
Pieprz
ZERO SOLI!!!!

PRZYGOTOWANIE:
Posiekaną cebulę, czosnek, rozmaryn, kolendrę i pieprz wkładamy do moździerza, dolewamy odrobinę oliwy i rozcieramy, na gładką masę. Wlewamy wino, mieszamy. W osuszone mięso wcieramy marynatę i zostawiamy na noc. Zapewniam,zapach będzie nieziemski.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz