Spód:
- 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka)
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych)
- ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
- 1/2 szklanki dmuchanego ryżu
- 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege
- dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami na spód, układamy na blaszkę keksówkę i odstawiamy.
Do miski miksera przekładamy tylko twardą część mleczka kokosowego wodę zostawiamy do wypicia, miksujemy z masłem orzechowym, wylewamy na spód, posypujemy ryżem i orzechami kładziemy na ok 1h do zamrażarki, wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, później przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Konkurs bierze udział w konkursie Agnex
DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX NA HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( RABAT DO 30.04.2017 ) KLIKNIJ tutaj
Wygląda jak milion dolarów! Jak Ty to robisz, że takie pyszne smakołyki podajesz! W dodatku w zdrowej wersji. Jestem jak najbardziej na tak. Super. Przepis - do przetestowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Dzięki wielkie, zawsze miło się czyta twoje komentarze, od razu chce się wymyślać kolejne przepisy, Pozdrawiam :)
UsuńHej, fajny przepis :p ja bym jeszcze dodał olej zimno tłoczony by dostarczyć kwasy tłuszczowe bądź witaminy ;p
OdpowiedzUsuńPewnie, świetny pomysł, tutaj można dowolnie zmieniać i modyfikować a jeszcze jakby dodać olej kokosowy do masy to byłaby bardziej stabilna :)
UsuńObłędne *-* oooo pożarłabym!
OdpowiedzUsuńIdealna bomba kaloryczna na dzisiejszy deszczowy dzień! Biorę wszystko, co słodkie!:)
OdpowiedzUsuńCzasem dodatkowy cukier w żyłach, to bardzo wspaniała sprawa, zwłaszcza, gdy szaruga za oknem :D
UsuńJakiego masła orzechowego używasz? Takiego czystego czy z dodatkiem soli i cukru?
OdpowiedzUsuńJa używam czystego, 100% orzechów z primavity gładkie, bez kawałków orzechów, żeby uzyskać gładką konsystencję. Pozdrawiam Agnieszka
UsuńJaka szkoda, że unikam orzechów. Chętnie skusiłabym się na takie ciasto :))
OdpowiedzUsuńHej, a czy mogę użyć płatków owsianych w całości? 😊
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń