Prosta zapiekanka ziemniaczana

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników.

 

Składniki:

  • 7-8 średnich ziemniaków
  • duży por
  • cebula
  • 3 jajka
  • ok 180 ml śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • szczypiorek

 

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email