poniedziałek, 13 marca 2017

Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami

Zupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym. 









Składniki

  • 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej
  • sól
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • pół litra gorącej wody
  • puszka pomidorów pelati
  • szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny)
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • suszona bazylia
  • tarty parmezan

    Przygotowanie


    Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól. Odcedziłem.
    Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy posypałem suszoną bazylią i parmezanem.

1 komentarz: