Obawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne.

sznycel wołowy

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut.

klopsy z żółtkiem

Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego kieliszka zrobić dołek.

Rozgrzać olej na patelni i smażyć sznycle, najpierw od strony bez wgłębienia. Smażyć około 5 minut. Najpierw chwilkę na dużym ogniu, następnie małym. Odwrócić i smażyć z drugiej strony w ten sam sposób.

Zdjąć sznycle z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220 C na 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i w każdy dołek delikatnie wlać żółtko.

klopsy

Ponownie wstawić do piekarnika i piec. Teraz już na wyczucie, żółtka tylko muszą się podpiec, ale ciągle muszą być lejące.

Takie żółtko nadaje fajnego smaku, polecam.

Smacznego