Uwielbiam takie proste fit przepisy, w których wystarczy tylko kilka składników aby uzyskać maksymalnie smaczny efekt. Batony są słodkie, wilgotne i łatwo je przechować. Świetne na wynos, do szkoły lub do pracy. Pokochają je nawet dzieci! Podstawą przepisu są jajka, płatki owsiane i dwa starte jabłka. Bakalie możesz dodać według własnego uznania, dokładnie te które lubisz najbardziej.

Składniki (na 8 batonów):
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • garść żurawiny
  • garść jagód goi
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów w płatkach
  • opcjonalnie - 1 łyżka cukru kokosowego, brzozowego lub stewii
Ścieram jabłka na tarce o grubych oczkach. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na 30 minut. Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia i wlewam przygotowaną masę. Wyrównuję wierzch i umieszczam naczynie wraz z zawartością w piekarniku nagrzanym do 160 stopni*. Piekę godzinę, następnie studzę i kroję w prostokąty. Przechowuję w lodówce do dwóch dni.

Smacznego, Klaudia.

*Dlaczego tylko 160 stopni? Suszone owoce lubią się przypalać w wyższej temperaturze a dzięki pieczeniu w niższej nadal pozostaną soczyste a wierzch batonów nie będzie przypalony. Batony dzięki pieczeniu w niższej temperaturze będą nadal soczyste a nie wysuszone.

Wartość odżywcza całej porcji i 1 batona:
Wartość energetyczna: 1067 kcal/  133 kcal - 1 baton
Białko: 35,5  g/ 4,45 g
Tłuszcze: 43,8 g/ 5,44 g
Węglowodany: 130 g/ 16,25 g




Dla czytelników mojego bloga mam zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Zapraszam serdecznie do zakupów. 


Brak komentarzy