poniedziałek, 6 marca 2017

Zupa brokułowa





Składniki:

500g brokuł u mnie mrożony
5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka
2-3 średniej wielkości marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
kawałek zielonej części pora
3-4 ziemniaki
1 mały pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
2-3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie śmietanka 30-36%, u mnie Fix Knorr 4 sery z brokułami.

Przygotowanie:

Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,5-2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Połowę brokuł dodać do wywaru. 
Całość gotować do miękkości.
Gdy warzywa oraz mięso jest już prawie miękkie dodać resztę brokuła, drobno poszatkowany koperek oraz szczypiorek. 
Na koniec zagęścić. 
Można dodać śmietankę ale ja użyłam do tego Fix Knorr 4 sery z brokułami, dzięki któremu zupa nabrała całkiem nowego charakteru. Polecam spróbować.




2 komentarze:

  1. Zupka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)Pozdrawiam serdecznie

      Usuń