widzet

niedziela, 5 marca 2017

Wegański sos pieczarkowy

 Wegański sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy na pewno każdy dobrze zna - nadaje się zarówno do ziemniaków, makaronu czy kasz. My dzisiaj przedstawiamy bardzo podstawową wersję, bez zabielania, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu/ochoty na gotowanie.



Wegański sos pieczarkowy

Przepis na ok. 2-3 porcje


Potrzebujemy:

  • 10-12 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mleka sojowego naturalnego (opcjonalnie)
  • ok. 300-350 ml wody
      Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól, pieprz
Wegański sos pieczarkowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy na płasko nożem i również drobno siekamy. Wrzucamy je do garnka na rozgrzany olej, odrobinę solimy i chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
  2. Pieczarki kroimy w talarki lub w kostkę - dorzucamy do garnka. Ponownie solimy do smaku. Dodajemy także pieprz, kurkumę, słodką paprykę, bazylię oraz sos sojowy i całość gotujemy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę i się podduszą (powinno to potrwać ok. 15 minut).
  3. Kiedy pieczarki są już gotowe dodajemy wodę oraz mleko sojowe i całość ponownie gotujemy ok. 7-10 minut. Sos jest teraz dość rzadki, więc musimy go zagęścić.
  4. Odlewamy do kubka z garnka odrobinę sosu (najlepiej bez pieczarek) i dodajemy czubatą łyżkę mąki - dokładnie ją rozpuszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlewamy ją ponownie do garnka. Całość znów mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkową ilością soli lub pieprzu.
  5. Gotowe! :)

Smacznego!
Maugo&Paszko

Wegański sos pieczarkowy

Wegański sos pieczarkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz