piątek, 3 marca 2017

Placki ziemniaczane z marchewką

Placki ziemniaczane uwielbiam w każdej postaci :) Dziś przygotowałam je z dodatkiem marchewki. Wyszły pyszne! Prosty i szybki obiad, jedynie tarcie ziemniaków jest trochę pracochłonne, ale tym akurat u nas zajmuje się mąż ;)

Składniki na 10-12 placków:
  • 8 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 małe/średnie jajko
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę.

Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu.

Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki odwracamy tylko raz i dopiero kiedy ładnie się zarumienią od spodu.

Po usmażeniu placki można odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.


1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)