Żeberka w sosie własnym









Cudowne soczyste, mięciutkie żeberka w sosie własnym. Ja podałam je z

ciapkapustą, ale również dobrze smakuje z kluskami śląskimi, kasza czy

ziemniakami. Pyszne żeberka polecają się na obiad.





Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzac tluszcz,  obsmażyć żeberka z każdej strony. Przełożyć do brytfanki. Na patelni po mięsie, zeszklić cebulę z czosnkiem, przełożyć do miesa. Wszystko zalać goracą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Gdy mięso będzie miękkie, mąkę rozrobić z wodą i zagęścić sos. Dusić jeszcze z 5 minut od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby doprawic sola i pieprzem.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);