Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 20 kwietnia 2016

Zupa szczawiowa z ryżem

Szczaw polny zna chyba każdy. W kuchni nie doceniany. Kojarzony z niezbyt przyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! 


Zupa szczawiowa z ryżem

Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 litry wody
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • około 300 g szczawiu
  • 1 duża garść szpinaku 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy bulion (około 3o-35 minut od zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne.

Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty.

Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze.

Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy 3-4 łyżki śmietany (ja nie dałam).

Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.


Smacznego!





Autor: Córka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz