Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

środa, 22 czerwca 2016

Zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym

Lato! W końcu mamy lato. Dzisiaj jest prawdziwie letni upalny dzień. Proponujemy łatwy i prosty w przygotowaniu przepis na zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym.

Pijcie dzisiaj dużo wody! :)



Zapiekany bakłażan z farszem porowo-pieczarkowym

3 porcje

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 70 dag pieczarek
  • 2 małe pory lub jeden większy
  • 15 dag twardego żółtego sera (może być parmezan albo cheddar)
  • 1 duża kula mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 2 łyżki do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 6 łyżek oleju + ok. 2 do posmarowania bakłażanów
Przygotowanie:

Białe części porów kroimy na cienkie pół krążki i szklimy na 2 łyżkach oleju. Przekładamy na talerz.

Pokrojone na plasterki pieczarki, wrzucamy na rozgrzany olej ( dwie łyżki) i dusimy na średnim ogniu do odparowania wody. Dodajemy podsmażony por, sól i pieprz.

Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i ostrym nożem wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła.

Połówki bakłażanów lekko solimy, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem, i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Doprawiamy pieprzem.

Miąższ z bakłażana kroimy w małą kostkę, lekko solimy i smażymy do miękkości na dwóch łyżkach oleju, co chwilę mieszając (około 5 minut). Dodajemy posiekana pietruszkę i pieprz a następnie mieszamy z pieczarkami i porem.

Do podpieczonych połówek bakłażana nakładamy po 1 łyżeczce parmezanu lub cheddara, a następnie farsz pieczarkowo-porowy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy grubo startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut, do momentu aż ser się roztopi.

Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pozostałą pietruszką.

Smacznego !







Autor: Mama



Wegetariański obiad VII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz