Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 7 listopada 2016

Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki

Pyszna, pożywna i szybka w przygotowaniu. Sałatka z chlebowych grzanek (z własnego przepisu) z pomidorami i pieczoną aromatyczną papryką. Całość doprawiona czosnkiem, octem winnym, bazylią i oregano. Parmezan dodany na koniec zapieczętuje doskonały smak.
Nic tylko próbować! Smacznego!


Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki

Składniki:

  • 5 kromek chleba
  • kilka zwykłych pomidorów lub około 20 pomidorków koktajlowych 
  • 2 żółte papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 garście roszponki 
Przygotowanie:
Chleb kroimy na kawałki grubości 2 cm, wrzucamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy nasionami kopru włoskiego, oregano i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 8 minut. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy też papryki i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż skórka będzie lekko brązowa. Po upieczeniu paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Po kilku minutach wyjmujemy z woreczka paprykę, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie paseczki.

Do miski wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, kapary, wyciśnięty czosnek, listki bazylii oraz przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym i pozostałą oliwą. Dodajemy grzanki i bardzo dokładnie mieszamy, lekko uciskając. Na końcu dodajemy roszponkę i posypujemy parmezanem.

Smacznego!










Sałatka świetnie nadaje się  do zabrania do pracy jako drugie śniadanie lub wczesny obiad.


Autor: Mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz