Składniki:
180 g tofu
puszka mleka kokosowego (część stała)
50 g wiórków kokosowych (można dać więcej)
miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy)
czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki
1 łyżeczka oleju kokosowego
20-30 g orzechów (użyłam pecan)
Przygotowanie:
- Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu lub syropu dodać wg preferencji.
- Dodać wiórki kokosowe (miałam tylko 50 g, ale z powodzeniem można dać dużo więcej) i wymieszać
- Masę schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc
- Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie zastygać)
- W rondelku roztopić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i posiekanymi na drobno orzechami (ja robię to na parze, tak by czekolada się nie ugotowała)
- Kulki z tofu polać czekoladą (można je też moczyć w całości)
- Zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się deserem :)
Smacznego!
Wyglądają wspaniale, na pewno spróbuję bo zmieniam swoją dietę ale ze słodkości całkiem nie potrafię zrezygnować :)
OdpowiedzUsuń