Udka z kurczaka w cieście francuskim

Smażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 

to

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
MARYNATA:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól

Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć.
Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić.
Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

to2

to4

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.