Już niejednokrotnie wspominałem Wam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony. Mogę to być zarówno te typowo włoskie, jak i moje autorskie kompozycje :)

W poprzednim wpisie pokazałem Wam pomysł na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, tym razem chciałbym przedstawić swoją propozycję na smaczny i syty makaron z serem. Połączymy w nim dwa rodzaje sera – ementaler i parmezan.

Makaron z serem – składniki (2 porcje)

  • 2 szklanki makaronu np. rurki, świderki
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g sera ementaler
  • mała cebula
  • 50g parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Makaron z serem – przepis

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju (możecie użyć także np. oleju kokosowego), następnie dodajemy jogurt naturalny i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. Jak jogurt zrobi się ciepły dodajemy starte na tarce sery, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewamy do momentu aż ser zacznie się topić. Dodajemy wtedy na patelnię ugotowany makaron i całość mieszamy.

Smacznego!