niedziela, 26 lutego 2017

Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto

To już moje drugie podejście do grzybów portobello. Bardzo przypadły mi do gustu i śmiało mogę powiedzieć, że przypominają w smaku mięso. A z mojego punktu widzenia to ogromny plus. Mięso, ryba czy nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę.



Składniki:
- 4 grzyby portobello
- 100 g kaszy kuskus
marynata:
- łyżeczka sosu chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- grubo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
pesto pietruszkowe:
- pęczek natki pietruszki
- garść pistacji
- łyżka parmezanu
- łyżeczka soku z cytryny
- dwie łyżki oliwy z oliwek

Grzyby myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem.

W tym czasie robimy pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy.

Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut i mieszamy kaszę z pesto. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design